
– SAS bryter spillereglene i arbeidslivet og organiserer seg vekk fra 2200 pandemi-oppsagte medarbeidere og deres gjeninntredelsesrett
Pandemien har rammet reiselivet og luftfarten hardt, og svært mange arbeidstakere har vært permittert. SAS-ledelsen har valgt en annen strategi enn konkurrentene ved at man har valgt å si opp 40% av selskapets piloter og kabinansatte, totalt ca. 2200 lojale medarbeidere som har opptil 20 års ansiennitet i selskapet.
SAS-ledelsen kunne ha valgt å ha disse permittert frem til trafikken nå tar seg opp igjen. Årsaken til at man har valgt det dyreste alternativet, nemlig å gå til oppsigelser, ser vi nå. Når flytrafikken nå henter seg opp igjen, viser det seg at SAS-ledelsen ikke skal gjenansette de oppsagte.
I stedet har man endret navn på datterselskapet SAS Ireland til SAS Connect, og opprettet et nytt datterselskap som heter SAS Link. Disse selskapene skal opprette baser i København, Oslo og Stockholm hvor de skal overta rutene og jobbene til de oppsagte. Her har man i all hemmelighet forhandlet frem tomme avtaler uten ansatte med et dansk forbund, og tvinger de oppsagte til å søke sine gamle jobber på nytt i egne bemanningsselskaper – SAS Connect Crew Services og SAS Link Crew Services.
Hvis de blir ansatt i de nye bemanningsselskapene, vil de måtte starte karrieren helt på nytt uten å bli godskrevet sin opparbeidede ansiennitet i SAS, og opptil 20 års ansiennitet er dermed ved et pennestrøk gjort verdiløs. SAS-ledelsen ønsker å opprette et indre arbeidsmarked, der de ansatte i de to bemanningsselskapene og opprinnelige SAS kontinuerlig skal underby hverandres vilkår for å sikre sin egen jobbtrygghet.
Et slikt grep savner sidestykke i skandinavisk arbeidsliv, og bryter med partssamarbeidet og den nordiske modellen. Om samfunnet aksepterer en slik fremferd, så er arbeidstakernes organisasjonsrett verdiløs.
Derfor må vi si STOPP – og SAS-ledelsen må endre kurs.
#notmysas
Ønsker du å vite mer? Trykk her for kontaktinformasjon